Valikko Sulje

Aikuisten tunnit

Huolehdimme Synergiassa suurella sydämellä niin hevosista kuin ratsastajistakin. Sivun lopusta löydät ohjeet, kuinka voit varata itsellesi oikean tuntityypin.

Aikuiset

Aikuisten tunnit järjestetään ratsastuskokemuksen mukaan. 

Alkeiskurssilla ratsastaja saa ratsastuksen perustaidot ja tiedot. Aikuiset, joilla ei ole ratsastuskokemusta tai kokemus on vähäistä aloittavat ratsastuksen aikuisten alkeiskurssilla tai takasin satulaan tunnilla, joita ratsastuskoulussamme järjestetään säännöllisin väliajoin. Alkeisryhmässä ratsastajan apuna on henkilö, joka auttaa hevosen varustamisessa ennen ja jälkeen ratsastustunnin sekä taluttaa tarvittaessa. Näin ratsastusharrastuksen aloittaminen on turvallista ja mieluisaa.

Perusmerkkitasoinen ratsastaja osaa:

• satuloida ja suitsia hevosen itsenäisesti ja oikein

• taluttaa hevosta turvallisesti ja oikeaoppisesti suitsitettuna

• nousta ratsaille ja laskeutua ratsailta itsenäisesti ja turvallisesti

• ratsastaa perusmerkin kouluohjelman sisältämät asiat: mm. askellajit ja ratsastettavat tiet säilyttäen ja liikkeet oikeissa kohdin tehden. Tämä edellyttää mm. tasapainoista perusistuntaa, vakaata ohjastuntumaa, oikeaoppista apujenkäyttöä ja hevosen hallintaa kaikissa askellajeissa. Kevyessä ravissa ratsastaja osaa tunnistaa ja vaihtaa oikean kevennyksen ja hän osaa tunnistaa ja nostaa myötälaukat. 

C-merkkitasoinen ratsastaja osaa (perusmerkkitason lisäksi):

• Ratsastaa helppo C-tasoisen kouluratsastusohjelman vähintään 50 % tuloksella. 

• Ratsastaa C-merkin estekokeen tai kilpailusuorituksena vähintään 60 cm esteradan tasapainoisessa ja tilanteen mukaisessa istunnassa (esteistunta, kevyt istunta), sopivassa tasapainossa (oikeat laukat), rytmissä ja tempossa seuraten oikeita teitä, suunnaten katseensa tulevaan tehtävään ja mukautuen hevosta häiritsemättä hyppyihin. 

…merkkisäännöistä poimittua: esteosuudella arvioidaan ratsastajan istuntaa esteiden välissä, istuntaa esteillä, oikeiden teiden seuraamista, myötäämistä hypyissä, katsetta, sopivaa tempoa ja rytmiä sekä oikeita laukkoja. Jos näistä kolmessa tai useammassa on selkeitä puutteita tai kokonaisuus ei ole turvallinen, ei merkkisuoritusta hyväksytä…

… C-merkin kouluohjelmassa yleisvaikutelmassa arvioidaan neljä kohtaa: 1. Ratsastajan istunta ja ohjien pito (suoruus, ryhti, rentous, katse, pohkeen asento ja sijainti, käsien asento ja sijainti), 2. Ratsastajan apujen käyttö (apujen käytön moitteettomuus, tehokkuus ja vaikutus hevoseen), 3. Oikeiden teiden seuraaminen (kulmien ratsastus, liikkeiden sijoittuminen pisteisiin) sekä 4. Hevosen ja ratsastajan harmonia (hevosen kuuliaisuus ja luottavaisuus ratsastajaan)…

B-merkkitasoinen ratsastaja osaa:

• Ratsastaa helppo B-tasoisen kouluratsastusohjelman vähintään 50 % tuloksella. 

• Ratsastaa B-merkin estekokeen tai vähintään 80 cm esteradan tasapainoisessa ja tilanteen mukaisessa istunnassa (esteistunta, kevyt istunta), sopivassa tasapainossa (oikeat laukat), rytmissä ja tempossa seuraten oikeita teitä, suunnaten katseensa tulevaan tehtävään ja mukautuen hevosta häiritsemättä hyppyihin. (Suorituksen hyväksyminen/hylkääminen kuten C-merkissä)

…B-tason koulutunnilla oleellisimpana muutoksena tulevat muutamat vaativammat liikkeet (esim. pohkeenväistö käynnissä).  Hevosen muoto ja eteenpäinpyrkimys. B-tasolla ratsastajan istunnan ja apujenkäytön on mahdollistettava tasapainoinen tahti ja ohjastuntuma, jota harjoittelemme tunnilla.

A-merkkitasoinen ratsastaja osaa:

• Ratsastaa helppo A-tasoisen kouluratsastusohjelman vähintään 50 % tuloksella

• Ratsastaa A-merkin estekokeen tai vähintään 90 cm esteradan 

A-tason koulutunnilla ratsastajalta edellytetään taitoa ratsastaa hevonen puolipidättein peräänantoon ja liikkumaan aktiivisella takaosalla ja kevyellä etuosalla.